ALĂTURĂ-TE BONGACAMS ŞI FĂ BANI

Cum a fost perioada carantinei pentru modelele de videochat din România

Independent de videochat, lumea întreagă s-a regăsit într-o situație aparte: experimentul lucratului de acasă. Dacă până acum mai erau companii care experimentau cu așa ceva sau luau în calcul să facă asta pentru anumite zile, acum criza medicală a transformat „work from home” într-o necesitate. Nu degeaba a fost numit „cel mai mare experiment”.

 

Însă în videochat munca de acasă nu se derulează chiar așa cum ai crede: orice cameră web, un calculator, internet și asta e. Adică se poate și așa, dar echipamentele mai bune sunt de preferat.

În acest sens, Maria mi-a spus că modelelor le-a fost asigurat echipamentul necesar.

„Un lucru bun a fost că le-am putut oferi posibilitatea să lucrez de acasă. Ne-am ocupat chiar și de decor sau, dacă au avut nevoie, de o locație de unde să lucreze”, a rezumat aceasta.

Una dintre fete, de exemplu, lucrează în perioada asta dintr-un apartament închiriat de studio. Mai e însă și cazul unei mame care lucra încă dinainte de-acasă. Elena a preferat munca de acasă, astfel încât să aibă timp și pentru copii. Situația ei în perioada pandemiei a fost una bună, cu venituri care aproape s-au dublat.

„Perioada asta mi-a prins foarte bine, chiar dacă am lucrat mult mai mult. Programul a fost în mare parte la fel doar că prelungit ca ore de muncă. Izolarea s-a reflectat și-n numărul de membri, au fost mult mai mulți”, mi-a detaliat ea. „Copiii au stat în mare parte la părinții mei, iar după 5 – 6 seara îmi petreceam timpul alături de ei”.

 

„Este clar că lucratul de acasă vine cu niște avantaje”

 

 Modelul BlueEyesLexi* a rezumat perioada asta într-o notă destul de interesantă: „m-am simțit exact ca în perioada sărbătorilor de Crăciun, cu multă lume adunată, vibe bun și cadouri cât cuprinde”.

În ceea ce privește munca de-acasă, ea mi-a spus că s-a pregătit cu trei lucruri: aparatură, internet foarte bun cât să ducă streamingul și camera decorată conform standardelor platformei pentru care lucrează.

„Creșterea traficului de membri s-a simțit considerabil. Însă nu am observat alte schimbări semnificative în afară de cea a numărului mai mare. Pentru că oamenii au lucrat de acasă, automat au avut și mai mult timp de petrecut în mediul online. Nu mă pot plânge de lipsa de trafic, însă contează foarte mult și timpul petrecut online. Cu cât stai mai mult, cu atât ai mai multă expunere”, a adăugat aceasta.

„Este clar că lucratul de acasă vine cu niște avantaje. Este relaxant să știu că îmi pot face programul după bunul plac și este clar că și membrii se simt în largul lor când știu că modelul lor preferat poate intra online oricând dorește în funcție de nevoile fiecăruia.

 

Cât de mare este industria de videochat din România?

 

Pe cât de mult se vorbește de videochat, în România și nu numai, estimarea veniturilor este, deocamdată, inexactă. Ultimele cifre arată că România are circa 3 mii de studiouri. Numărul ar putea fi și mai mare, dat fiind că nu există o legislație precisă pentru domeniu.

Publicul la nivel global e estimat la circa 100 de milioane de utilizatori. Pe LiveJasmin, una dintre cele mai popular platforme din domeniu, sunt circa 130 mii de modele înregistrate, din toată lumea. În ceea ce privește câștigurile, acestea sunt raportate direct la timpul muncit și la modul în care fiecare model interacționează cu membrii și se face plăcută. Pot fi câștigate câteva sute de euro pe săptămână sau câteva mii de euro.

Desigur, sunt și bărbați în industrie, dar cererea e mai mică acolo decât în cazul femeilor. Când Studio20 își promova sistemul de franciză, susținea că poți ajung la profit din videochat, ca firmă, în jumătate de an cu o cifră de afaceri pe an între 100 mii și 300 mii de euro.

În ceea ce privește venitul pentru modele, același studio estima de la 4 – 5 mii de euro pe lună până la 25 mii de euro. În fine, în ceea ce privește numărul persoanelor care fac videochat, o estimare din 2018 îl fixa la circa 100 mii.

Dacă ar fi loc de-o concluzie, după discuția despre videochat, dar și despre cum o mare parte din oameni au trebuit să migreze către lucratul de acasă, ei bine, acum nu se mai pune întrebarea dacă un așa demers este eficient sau nu. Perioada asta a confirmat că este. Twitter, de exemplu, a stabilit că toți angajații vor putea munci de acasă. Vor mai urma și alte companii, în timp ce unele vor vrea o împărțire pe zile, săptămâni sau ture.

Până la urmă se aplică o paradigmă veche, actualizată: dacă vrei să supraviețuiești, trebuie să fii capabil să te adaptezi oricărei situații noi.

 

 

Comments (No)

Leave a Reply